Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Четвер, 25.04.2024, 02:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2018 » Травень » 24 » 23 травня 2018 року завідуючі закладами дошкільної освіти Бориспільщини мали змогу відвідати Історико-меморіальний музей Софії Русової у сел
20:25
23 травня 2018 року завідуючі закладами дошкільної освіти Бориспільщини мали змогу відвідати Історико-меморіальний музей Софії Русової у сел

23 травня 2018 року завідуючі закладами дошкільної освіти Бориспільщини мали змогу відвідати Історико-меморіальний музей Софії Русової у селі Олешня Ріпкинського району Чернігівської області

"Нація народжується біля дитячої колиски, тільки на рідному ґрунті", - писала Софія Русова (уроджена Ліндфорс), велика Українка шведсько-французького походження, педагог, член Української Центральної Ради.

23 травня 2018 року завідувачі закладів дошкільної освіти Бориспільщини відвідали батьківщину Софії Русової - село Олешня на Чернігівщині.

Це вона, іноземка за походженням, коли уряд проголосив: "Никакого малороссийского языка нет, не было и быть не может", з сестрою організували перший в Україні дитячий садочок та недільну школу для дорослих у Києві; разом з чоловіком у Празі  видали двотомний "Кобзар" Т.Шевченка, а потім нелегально переправила книгу в Україну; за власні кошти придбала міні-друкарню та видавала українські книжки-метелики.

Вона була вчителькою в школах Санкт-Петербурга й на вечірніх курсах для юнаків, які вже закінчили початкову школу;

 в рідній Олешні – вихователькою у приватних дитячих садках (як і вечірні курси, С. Русова сама їх організовувала) в Чернігові, Херсоні, Полтаві.

У Чернігові Софія Русова заснувала першу громадську бібліотеку. Викладала музику в Київському кадетському корпусі, французьку мову в київських Комерційній школі та Комерційному інституті; курс дошкільного виховання в Київському Фребелівському жіночому інституті.
        Софія Русова видала "Український буквар", редагувала перший український педагогічний журнал "Світло".

Керівники дошкільних закладів Бориспільщини висловили вдячність односельцям Великої Українки по духу і вірі за те, що вони відроджують і бережуть пам’ять про Софію Русову.

Переглядів: 442 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua