Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Субота, 20.04.2024, 11:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2016 » Жовтень » 24 » На батьківщині останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського та фізиків, академіків А.Ф.Йоффе та С.П.Тимошенко
12:33
На батьківщині останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського та фізиків, академіків А.Ф.Йоффе та С.П.Тимошенко

    На батьківщині останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського та фізиків,  академіків   А.Ф.Йоффе та С.П.Тимошенко

 

Відділ освіти Бориспільської РДА, районний методичний кабінет з метою удосконалення національно-патріотичного виховання учнів на уроках та в позакласній роботі, підготовки педагогічних працівників до реалізації виховних завдань організували екскурсійну поїздку до м.Ромни Сумської області на батьківщину останнього кошового отамана  Запорозької Січі Петра Калнишевського та видатних учених – фізиків, академіків А.Йоффе та С.Тимошенка для вчителів історії та фізики.

      Петро Калнишевський народився в 1691 році в с.  Пустовійтівка, що на Роменщині. Під час екскурсійної поїздки педагоги Бориспільщини відвідали музей П.Калнишевського в с. Пустовійтівка, де ознайомилися з його життям, яке він віддав службі у Війську Запорозькому. А воно було у нього довгим і досить щасливим, бо ж боровся за віру православну та волю українського народу. Без перебільшення,  можна стверджувати, що всі 112 прожитих років на рубежі трьох століть ХУІІ, ХУІІІ, ХІХ – були віддані служінню Господу Богу, економічному збагаченню та розбудові України.

       Під час відвідування с.Пустовійтівки педагоги мали можливість ознайомитися з відновленою церквою, яка була побудована Калнишевським. В 2006 році церкву відновлено за ініціативою Президента України В.А.Ющенка та завдяки підтримці народного депутата України П.А.Ющенка. Був створений меморіал та музей П.Калнишевського. Імовірно, цьому посприяло те, що за дослідженнями історика та письменника Д.Калиняка двоюрідний брат П.Калнишевського Нечипір Ющенко був козацьким старшиною в селі Хоружівка, а сучасні Ющенки з цього села є його нащадками.

       Біля с.Пустовійтівка на мисі правого берега річки Хмелівка біля її впадіння в річку Сула розташоване унікальне явище серед курганних груп Посулля – Скіфські кургани, відомі також як Оксютинетський некрополь УІ – ІУ ст. до н.е.

       В урочищі Стайкин Верх знаходиться найвищий скіфський курган Дніпровського лісостепового Лівобережжя – Старша Могила. Розкопки кінця ХІХ – початку ХХ ст. виявили поховання скіфської знаті, а знайдені предмети озброєння, спорядження та прикраси стали цінними експонатами музеїв Києва, Москви та Санкт – Петербургу.

         В ХІХ столітті навчальними закладами Роменщини були реальне, духовне училище і жіноча гімназія. Учнями реального училища (тепер спеціалізованої школи ім. А.Ф.Йоффе) були А.Ф.Йоффе, С.П.Тимошенко – академіки, фізики з світовими іменами.

Екскурсія по місту вразила екскурсантів знаменитим дендропарком та пам»ятником Т.Г.Шевченка, який був встановлений в 1918 році при гетьману П.Скоропадському.

     Педагоги Бориспільщини щиро вдячні лідеру політичної партії «Наш край» Вадиму Миколайовичу Марисенку за фінансове сприяння в організації поїздки.

 

 

 

 

 

Переглядів: 469 | Додав: porrter | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua