Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


П`ятниця, 03.05.2024, 14:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2014 » Грудень » 2 » Конкурс розпочався
09:41
Конкурс розпочався

                       Конкурс розпочався.

Традиційно 9 листопада в День української писемності та мови відбулося відкриття XV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Цього року конкурс стартував у Вінниці. Його організатори – Міністерство освіти і науки України та Міжнародний благодійний фонд  «Ліга українських меценатів», який створив далекого 1995-го канадський меценат  українського походження Петро Яцик.

А Гнідинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Петра Яцика уже вчетверте стає місцем проведення районного етапу конкурсу. Тож 29 листопада шістдесят четверо кращих знавців української мови з усіх шкіл Бориспільщини приєдналися до п’ятимільйонної громади з 20 країн світу - стільки ж бо учасників конкурсу за роки його проведення.

Зі сцени актової зали школи на школярів та їх наставників в обрамленні Державних прапорів України та Канади дивився з портрета Петро Яцик. А пісня українських емігрантів  «Чуєш, брате мій,…» (слова Богдана Лепкого, музика його брата Левка Лепкого) у божественному виконанні американської співачки українського походження Квітки Цісик відразу налаштувала   на високу  піднесено-патріотичну ноту, яка вже не полишала глядачів до останнього акорду свята.

Автор сценарію цьогорічного урочистого відкриття районного конкурсу талановита та досвідчена учителька української мови та літератури Віра Іванівна Беник. Вона підібрала такі вірші і тексти, які в контексті останніх подій, набували надзвичайної актуальності - іде війна за Україну, за свободу, за мову…

Тож і звертаються до небайдужих учні 9 класу Олександр Куліков та Вікторія Шевченко, цитуючи поезію українського поета Віталія Ващенка:

Російська  влада двадцять два рази

Забороняла українську мову.

Чомусь і зараз їм не йметься знову.

Знайшли у нас невігласів, ледащ,

Які не в змозі вивчити своєї,

Російську захищають фарисеї,

Зло сіють між людьми. І що це дасть?

Віра Іванівна зуміла навчити і високим поетичним словом надихнути своїх дев’ятикласників (вона у них класний керівник) так, що їхнє проникливе читання підтверджувало патріотизм української молоді. Неперевершеними були Олександр Галатенко, Аліна Безсонова, Анна Крикун, Айрух Рустамова, Ілля Симоненко, Максим Іващенко, Дмитро Гончар, Яна Тіпа, Тарас Тригуба. Він, до речі, цьогорічний переможець районного конкурсу читців поезії Т.Г. Шевченка, вкотре, але знову по-особливому, іскристо відчеканював кожне слово з поезії Кобзаря «Холодний яр». А пізніше разом із Іллею Симоненком та восьмикласником Ігорем Гелевешко під настановою музичного керівника Юлії Анатоліївни Павлівської зачарували зал піднесено – променистою «Козацькою піснею» на слова Вадима Крищенка, музику Василя Кузнецова та піснею «Запорізький козак» (слова Йосипа Струцюка, музика Віктора Лузана, аранжування Івана Лузана).

Організаційним питаннями урочистого відкриття опікувалась заступник директора з виховної роботи Любов Василівна Прядко. Долучилась до дійства і нова учителька української мови та літератури Вікторія Василівна Архипчук. Вони інсценізували разом з десятикласниками уривок з оповідання Степана Васильченка «Свекор». І переконали, що ударити лихом об поли й соковито, щедро, яскраво сміятися – ця риса завжди була притаманна українцям. «Сміємося, отже не здаємось» - підтверджують відомий салоган Олександр Дольніков, Анна Шкарпітко, Микита Малов, Анна Козинець, Борис Шапко та третьокласник Артем Ящук.

А семикласниця Надія Погорелюк, другокласники Вікторія Душко та Нікіта Дзюба, завершуючи урочисте відкриття та бажаючи конкурсантам успіхів, наголосили, що рідна мова – то цілюще джерело, і хто не припадає до нього устами, той сам всихає від спраги.

Цю думку продовжила і багаторічний член організаційного комітету районного етапу конкурсу, знана на Бориспільщині вчителька української мови та літератури з Кіровської школи, керівник районного методичного об’єднання вчителів-словесників Неля Андріївна Дмитренко.

Вона традиційно нагородила минулорічних переможців та призерів районного конкурсу і разом із заступником  з навчально-виховної роботи Гнідинської школи Тетяною Василівною Білою координували виконання конкурсних завдань.

Всі, хто був на урочистостях у Гнідині, отримали буклети (робота керівника мультимедійного центру «Креатив» Богдана Сергійовича Кудька),   де на світлинах миті минулорічного конкурсу … та незамулений часом, а сьогодні ще й актуальний вірш українського поета з Ужгорода Петра Скунця «Земля химер», написаний у 1990 році і продекламований гнідинськими учнями у 2014. З-поміж рядків знаходимо:

Ми – ізгої

своєї нації,

як не воєн,

то радіації.

Ти це знаєш, і знаєш те,

що не дуже надійний мир,

де повія-історія жде,

а за нею – і час-рекетир.

Та чи суджено знати нам,

що дається в останній раз

Україна своїм синам:

І Карпати, й Дніпро, й Тарас?

 

Н.Г. Кудько – директор Гнідинської школи

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1063 | Додав: porter | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua