Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Вівторок, 21.05.2024, 21:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2012 » Липень » 5 » Мандрівка у Витавець
10:43
Мандрівка у Витавець
Мандрівка у Витавець
Схили рястом вишиті довкола,
Синьо-жовта Лавра в далині,
Тут колиска, тут вся наша доля,
В рушниках заквітчані пісні.
А в селі підкови цок-цокотять
А гніді у світ на них летять…

   Так починається пісня про наш Гнідин, написана випускниками школи: заслуженим артистом України Анатолієм Самійловичем Маринченком та її директором Ніною Григорівною Кудько. Учні 5 класу разом з нею, Любов Василівною Ярошенко – вчителькою київщинознавства, Вікторією Володимирівною Мазуренко – класним керівником, вирушили у мальовниче урочище Витавець «овечими стежками», про які чули давно.
   Перша зупинка: знак із назвою села Гнідин, де Любов Василівна цікаво розповідає про історію Гнідина. Село розкинулось неподалік від Дніпра, на річковій заплаві та надзаплавній терасі. Це місце дуже мальовниче: на сході, на високій піщаній терасі розкинувся сосновий ліс, на заході – придніпровські луки з невеликими озерами. На східній околиці села, поблизу дороги, що прорізує схил берега Дніпра, було виявлено поселення дніпровсько-донецької (V-ІІІ тис.до н.е.) та поселення трипільської культури софіївського типу V-ІІІ тис. до н.е.
  Дорога чергується спусками та підняттями. На шляху – велетенське дерево. Фотографуємось біля його підніжжя, так, саме підніжжі, бо його глибоке коріння знаходиться не тільки в землі, а й на поверхні, немов нагадує нам про багатовікову історію нашого поселення.
   А далі – величезні галявини різноманітних рослин – лікарських, цілющих, корисних і просто таких, що милують око. Дівчатка зупинились на квітучій галявині і зачаровано озирнулись, мабуть, уявили себе у цьому весняному вбранні неповторними лісовими феями. А хлопці – зупинилися на галявині із чистотілом, уявивши себе травниками-знахарями. Ніна Григорівна вдало підбирає неповторні миті для фотосесії. Шлях пролягає стежками, якими ходили гнідинці. Сама назва Гнідин пояснюється по-різному: можливо, вона походить від роду занять перших поселенців, що гнули дуги, «Гне дуги» перейшло у «Гнедуг», а звідси – Гнідин. За іншим припущенням, топонім «Гнідин» утворився від назви рослини гнидиці (так назвали шолудивник). Населення Гнідина займалось землеробством, вирощували – пшеницю, жито, овес. Серед гнідинців були – кравці, шевці, теслярі, бондарі, займалися рибальством і бджільництвом. Поширений був чумацький промисел.
   Шлях пролягає крутим спуском – каньйоном. Це вам не каньйон Колорадо, а наш рідний, який долаємо впевнено, незважаючи на перешкоди. Зупиняємось на мить, щоб помилуватись соснами-велетнями, верхівки яких сягають високо-високо. Але вітер, давній друг сосен, весело їх розгойдує, створюючи разом з ними загадкову симфонію лісової краси. А повітря навколо, здається, зовсім з інших світів…
  Повертаємось іншою дорогою, дуже задоволені і зовсім не втомлені. А нас чекають батьки п’ятикласників – Лариса Віталіївна Яремчук та Михайло Васильович Гелевешко, які пригощають всіх після походу смачним обідом. Мандрівка закінчилась. Побувайте і Ви у нашому Витавці.
Вікторія Володимирівна Мазуренко, вчитель географії



Переглядів: 797 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua