Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Вівторок, 21.05.2024, 21:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2012 » Вересень » 5 » Про стан готовності навчальних закладів до 2012/2013 навчального року
15:53
Про стан готовності навчальних закладів до 2012/2013 навчального року

Про стан готовності навчальних закладів до 2012/2013 навчального року

Рішення Колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 28.08.12 року. Протокол № 8/1-2

РІШЕННЯ

КОЛЕГІЇ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Протокол № 8/1-2

28 серпня 2012 року

Про стан готовності навчальних закладів
до 2012/2013 навчального року

Заслухавши інформацію Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Табачника Д.В. колегія відзначає, що структурними підрозділами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управліннями освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, навчальними закладами та установами освіти проводилася робота з виконання Конституції України, законів України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "Про дошкільну освіту", "Про позашкільну освіту" та інших нормативно-правових документів, спрямованих на подальший розвиток освітньої галузі.

Колегія констатує, що у 2011/2012 навчальному році було вжито дієвих заходів щодо розвитку та поліпшення якості дошкільної і загальної середньої освіти:

  • збільшено мережу дошкільних навчальних закладів. За 2011-2012 роки кількість дошкільних навчальних закладів зросла на 671 одиницю, у тому числі введено в дію 27 новобудов, 465 відкрито у пристосованих приміщеннях, 179 відновили діяльність;
  • показник охоплення дошкільною освітою дітей 5-ти річного віку зріс до 99,8 відсотків (було - 98,5 відсотка);
  • розроблено та затверджено державний стандарт дошкільної освіти - Базовий компонент дошкільної освіти;
  • затверджено програму розвитку дітей старшого дошкільного віку "Впевнений старт";
  • започатковано та проведено Всеукраїнський огляд-конкурс на кращий Інтернет-сайт дошкільного навчального закладу;
  • забезпечується реформування змісту шкільної освіти. Проведено відповідну роботу для впровадження з 1 вересня 2012 року Державних стандартів початкової освіти; затверджено нову редакцію Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти;
  • здійснюється впровадження сучасних інформаційних і комунікаційних технологій навчання;
  • забезпечується цілеспрямована робота щодо запровадження інклюзивної освіти. Завдяки вжитим заходам до загальноосвітніх навчальних закладів інтегровано понад 71485 дітей з особливими освітніми потребами  (у тому числі майже 49 відсотків дітей-інвалідів).

З метою удосконалення управлінської діяльності та набуття практичного досвіду роботи, продовжується проведення засідань з різними категоріями управлінців, методистів, педагогічних працівників з питань дошкільної та загальної середньої освіти.

У навчальних закладах та установах освіти завершується робота щодо підготовки навчальних закладів до початку 2012/2013 навчального року.

У 2012/2013 навчальному році діяльність педагогічних колективів, методичних служб, органів управління освітою необхідно спрямувати на інноваційний розвиток та підвищення якісного рівня освітніх послуг шляхом:

  • продовження роботи щодо формування оптимальної мережі навчальних закладів, що відповідають сучасним потребам населення, зміцнення їх матеріальної бази;  подальшого створення освітніх округів;
  • стовідсоткового охоплення різними формами дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку;
  • забезпечення дітей раннього та дошкільного віку місцями в дошкільних навчальних закладах відповідно до запитів батьків;
  • удосконалення змісту дошкільної та загальної середньої освіти шляхом реалізації нового Базового компоненту дошкільної освіти, Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти, Державного стандарту початкової освіти, інклюзивного навчання тощо.
  • удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних працівників відповідно до потреб сучасного дошкільного навчального закладу та школи.

Враховуючи зазначене та з метою подальшого розвитку освіти КОЛЕГІЯ УХВАЛЮЄ:

1. Інформацію Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Д.В. Табачника про стан готовності навчальних закладів до 2012/2013 навчального року взяти до відома.

2. Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (Удод О.А.):

2.1. Спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управліннями освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити подальшу реалізацію Державної цільової соціальної програми "Шкільний автобус", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 р. №31.

Упродовж 2012-2013 н. р.

2.2. Забезпечити розроблення проектів нормативно-правових актів щодо впровадження інформаційних технологій в освітній галузі, у тому числі для дистанційного навчання, зокрема для дітей з особливими потребами та шкіл у сільській місцевості.

До 1 грудня 2012 р.

3. Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, керівникам навчальних закладів та установ освіти:

3.1. Завершити підготовку навчальних закладів до нового навчального року, забезпечивши належні умови для організації навчально-виховного процесу учнів перших класів відповідно до вимог Державного стандарту початкової освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2011 р. №462.

До 1 вересня 2012 р.

3.2. Завершити підготовку навчальних закладів до осінньо-зимового сезону.

До 15 жовтня 2012 р.

3.3. Вжити відповідних заходів до облаштування внутрішніх туалетів у загальноосвітніх закладах, у яких вони відсутні.

Упродовж 2012 - 2013 р.р.

3.4. Розробити та затвердити у тримісячний строк регіональні інвестиційні програми будівництва та реконструкції недобудованих і застарілих приміщень дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, утримання автопарку шкільних автобусів.

До 15 листопада 2012 р.

3.5. Вжити заходів щодо передачі до комунальної власності громад приміщень дошкільних навчальних закладів, які знаходяться у відомчому підпорядкуванні, і повернення приміщень тих, які використовуються не за призначенням.

Упродовж 2012-2013 р.р.

3.6. Продовжити роботу щодо формування освітніх округів, функціонування навчально-виховних комплексів "дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад", "загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад" тощо.

Упродовж 2012-2013 р.р.

3.7. Завершити доопрацювання регіональних програм реформування навчальних закладів інтернатного типу відповідно до завдань Державної цільової соціальної програми реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. №1242.

До 1 січня 2013 р.

3.8. Сприяти налагодженню взаємодії між батьківською громадськістю та працівниками кримінальної міліції у справах дітей, участі цих працівників у проведенні батьківських зборів, під час яких висвітлювати питання щодо заходів безпеки для учнівської молоді.

Упродовж 2012-2013 р.р.

3.9. Забезпечити обладнання шкіл вогнегасниками та іншими первинними засобами пожежогасіння.

До 1 жовтня 2012 р.

3.10. Вжити заходів щодо своєчасної і в повному обсязі виплати працівникам навчальних закладів поточної заробітної плати та заробітної плати за період відпусток у визначені законодавством та галузевою угодою терміни.

Постійно.

3.11. Забезпечити розміщення на сайтах навчальних закладів, управлінь освітою банеру офіційного веб-сайту МОНмолодьспорт (mon.gov.ua) і стрічки новин веб-сайту Державного інформаційно-виробничого підприємства видавництво "Педагогічна преса" (pedpresa.com).

До 1 вересня 2012 р.

3.12. Вжити заходів щодо забезпечення дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів фаховими та офіційними виданнями МОНмолодьспорт.

До 15 вересня 2012 р.

3.13. Продовжити роботу щодо створення сайтів дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів.

До 1 жовтня 2012 р.

4. Державному інформаційно-виробничому підприємству видавництво "Педагогічна преса" (Овчар О.М.) розробити типові сайти загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів.

До 10 вересня 2012 р.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Заступника Міністра Б.М. Жебровського.

Голова колегії,
Міністр       Д.В. Табачник






За матеріалами: Освіта.ua
Переглядів: 800 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua