Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Четвер, 09.05.2024, 08:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2017 » Лютий » 3 » СЛОВО ПРО БІОГРАФІВ ШЕВЧЕНКА.
14:54
СЛОВО ПРО БІОГРАФІВ ШЕВЧЕНКА.

Світлина від Віктора Кравцова.          СЛОВО ПРО БІОГРАФІВ ШЕВЧЕНКА

      У загальноосвітній школі с. Велика Олександрівка відбулися науково-краєзнавчі читання з теми «Шевченкознавство як об’єкт літературно-біографічних досліджень», присвячені ювілейним датам: 200-річчю з дня народження М.К.Чалого, 180-річчю з дня народження О.Я.Кониського та 130 –річчю з дня народження П.І.Зайцева. Кожен з них належить до перших біографів Т.Г.Шевченка. М.Чалий зустрічався з поетом на квартирі І.Сошенка в Києві у 1859 році і дуже захопився його поезією і найпершим написав його біографію та охарактеризував поетичні твори. Його книга «Життя і твори Тараса Шевченка» є найпершим дослідженням на ниві шевченкознавства. Вона побачила світ у 1882 році. 
О.Кониський десять років життя присвятив створенню книжки про Т.Шевченка, критично осмисливши витоки його біографії і в популярній формі виклав у книзі «Тарас Шевченко –Грушівський», П.Зайцев розшукав та опублікував багато автографів творів і листів Т.Шевченка, вперше встановив точний текст поем «Слепая і «Тризна». Вже будучи в еміграції, розробив науковий апарат 16-томного Повного видання творів Т.Г.Шевченка. Він автор розвідок «Перше кохання Шевченка», «Шевченко і поляки» та ряду інших публікацій, які вийшли на кордоном. Підсумком його багаторічної роботи стала праця «Життя Тараса Шевченка», високо оцінена дослідниками. Це погляд на життя і творчість великого поета вільної людини-дослідника не заангажованої політичними догмами та постулатами. Але вона стала відома лише в незалежній Україні і посіла першорядне місце в українському шевченкознавстві. Отже, три автори – три різні погляди на життя і творчу біографію Кобзаря. 
У кімнаті –музеї учасників читань вітали директор школи І.І.Давиденко та учні, які провели цікаву екскурсію, з глибоким знанням і щирим почуттям повідали про життя і творчу діяльність славного земляка П.Чубинського, автора Гімну України, читали його вірші. 
Не менш цікавими були і самі читання. Адже його учасники говорили про найвірнішого і найвідданішого патріота України, несхибного працівника на рідному полі О.Кониського. В ті темні часи царизму і жорстокого переслідування за любов до України і заборону української мови він добивався того, щоб в школах і держаних установах жило рідне слово і наповняло душі й серця українців. Він був поетом, письменником, адвокатом, просвітителем, шевченкознавцем, організатором недільних шкіл і наукових товариств, автором духовного Гімну України «Боже великий, єдиний», активним громадським діячем. Він є своєрідним рекордсменом по використанню псевдонімів, яких дослідники нарахували понад 140. Все це говорить про те, що друкувався в багатьох періодичних виданнях і, щоб зайвий раз не піддавати себе небезпеці, підписував свої статті псевдонімами і криптонімами. Про багатогранну діяльність О. Я.Кониського, як представника української еліти і культурного й громадського діяча розповіли члени Національної спілки краєзнавців України методист РМК Леонід Гриценко, директор Ревненської ЗОШ Валентина Білощицька, засновник районного краєзнавчого музею в с. Іванків Петро Зінченко та автор цих рядків. Про адвокатську й просвітницьку діяльність повідали вчитель правознавства Іванківської ЗОШ І-ІІІ ст. Світлана Чабан та керівник районного методичного об’єднання вчителів математики, вчитель Гірської ЗОШ Валентина Шарапа. 
Цікавими і глибокими розвідками про М.К.Чалого поділилися вчителька української мови та літератури Мирненської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталія Лупан, а про П.І. Зайцева – вчителька української мови та літератури Вороньківської ЗОШ Валентина Черкунова. Матеріали науково-краєзнавчих читань проведені з метою поглиблення самоосвіти вчителів шкіл району з перспективою використання їх на уроках історії та літератури і під час проведення літературно-мистецьких заходів з нагоди чергової річниці від дня народження Т.Г.Шевченка. В заходах взяли участь учителі та заступники директорів шкіл району. Науково-краєзнавчі читання розпочалися виконанням Державного Гімну України, а завершилися співом духовного Гімну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни. 

                                                                          Андрій ЗИЛЬ

 

 

Переглядів: 560 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua