Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Субота, 27.04.2024, 00:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2017 » Травень » 31 » Творча зустріч з Василем Базівим
18:43
Творча зустріч з Василем Базівим

Творча зустріч з Василем Базівим

Останній урок  у 2016-2017 навчальному році для учнів 8-11 класів Гнідинської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Петра Яцика був незвичним. Перед школярами та їхніми наставниками стояв статечний вчитель – Василь Андрійович Базів, знаний в Україні та за її межами письменник, політик, візіонер, учасник Всесвітнього Конгресу провідних інтелектуалів планети, що проходив у 2013 році в Лінкольн-центрі в Нью-Йорку, має найвищий дипломатичний ранг Надзвичайного й Повноважного посла, професор Міжнародного університету «Україна», підполковник Збройних Сил України, воїн Української Повстанської армії Майдану.

Авторка цих рядків та група нинішніх одинадятикласників познайомилися із Василем Андрійовичем 5 липня 2015 року, коли вперше вийшли на імпровізований волонтерський «блокпост»  для збору коштів на будівництво пам’ятника Герою Небесної Сотні Юрію Вербицькому. Справді, знаково, що першу пожертву у нашу скриньку зі скла, сьогодні вже історичну, вніс автор роману-реквієму «Армагеддон на Майдані», якого присвятив славній пам’яті Юрія  та всіх героїв, полеглих за Україну в 2014 році. А пізніше, на відкритті пам’ятника 23 серпня 2015 року, присутні були вражені від потужного і неперевершеного виступу Василя Базіва – «Я знаю, яким буде останній Майдан». Вагомою була і його участь у районному семінарі-практикумі для заступників директорів з виховної роботи, вчителів історії та керівників шкільних музеїв «Формуємо національну ідею за проектом ГАШ «Вшануймо Героїв», що проводився в Гнідинській школі 18 листопада 2015 року.

Знову 25 травня 2017 року заворожив гнідинців своїм ораторським мистецтвом, ерудицією, зворушливою товариською манерою спілкування Василь Андрійович.

Розповідаючи про свій життєвий досвід, згадуючи навчання в школі, в університеті, коментуючи курйозні і серйозні випадки, яких безліч у письменника-політика, він акцентував на одному:  кожна людина творить себе сама; щоб бути успішним, конкурентоздатним, потрібно працювати.

Діти і вчителі дізналися про дружбу пана Василя з Петром Яциком, ім’я якого присвоєно рідній школі. Погодьтеся, ми отримали унікальний шанс розпитати про великого українця-мецената, почути нове, цікаве. Інтригою зустрічі стала і презентація нового роману «Канадійський тестамент або мафія в екзилі», в основу якого покладено реальні події з біографії автора.

Слухачі були в захопленні від творчого доробку письменника. А це 8 книг за останні 5 років. Роман «Хрест» – перший в історії національної літератури твір українського автора, що вийшов в англійському перекладі у США. Роман-реквієм «Армагеддон на Майдані» був теж виданий англійською мовою і номінований на престижну літературну премію США за 2016 рік. Читають у Гнідині і філософський трилер «Кінець світу: до і після. Сага про космологічну долю людства», у якому Василь Базів виклав свій несподіваний і захоплюючий погляд на походження земного життя. Почути неординарного письменника прийшла, подолавши кілька кілометрів, і його шанувальниця – Алла Онисівна Чернушенко. Учні та вчителі були в захваті від односельчанки, колишньої завідуючої дитячим дошкільним закладом №543 у місті Києві, яка,  не зважаючи на поважний вік, продовжує черпати знання з книг.

Повірте, приємно отримати похвалу від письменника-інтелектуала. А гнідинські учні отримали її від Василя Базіва, коли декламували уривки з «Армагеддону» українською й англійською мовами. Хвилювання дітей та вчительки англійської мови Олени Валентинівни Корбут були даремними, бо сьогодні слово Майдан, як пише Василь Андрійович, пароль, на який відгукуються усі богоподібні, хто має серце, у якому нуртує честь та гідність.

Тоді, влітку 2015, прочитавши перші сторінки роману-реквієму, я чітко собі визначила, якими рядками ми почнемо відкриття пам’ятника Юрію Вербицькому.  Пізніше зі своїм «Армагеддоном» стояв автор і на лінії вогню на Сході України, де під обстрілом російських «градів» разом із відомою волонтеркою Наталією Прилуцькою презентував українським воїнам Слово…

Це слово залишив Василь Базів гнідинським учням, вчителям, подарувавши незабутні враження і книги, серед яких «Хрест» та «Армагеддон на Майдані» англійською мовою. Ми навзаєм побажали здоров’я, творчих злетів, нових успіхів та подарували настінний календар з художніми портретами гнідинських старшокласників, який вміло зробила у своїй творчій майстерні фотограф Алла Петрівна Майстренко. Чекаємо від Василя Андрійовича нового уроку в новому навчальному році.

 

Ніна Григорівна Кудько, директор школи

Переглядів: 539 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua