Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Неділя, 05.05.2024, 12:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2015 » Вересень » 28 » «Відроджені гімназії України»
14:32
«Відроджені гімназії України»

«Відроджені гімназії України»

22-25 вересня 2015 року проходить ХХІІІ щорічна конференція Асоціації керівників закладів освіти України «Відроджені гімназії України» на тему: «Формування сучасного іміджу навчального закладу в умовах трансформації європейського освітнього простору і викликів глобалізації: реалії та перспективи». В конференції бере участь Президент Асоціації ІСР Арі Покка з Фінляндії.

В рамках конференції 22 вересня відбулася зустріч із Президентом світової конфедерації керівників освіти Арі Покка у Щасливському навчально-виховному комплексі.

Програма перебування Арі Покка у Щасливому була дуже насиченою – зустрічі з педагогічним колективом, активом учнівських громадських організацій школи, із керівниками освітніх закладів Бориспільщини та керівництвом району.

 

Зауважимо, що останнім часом освіта Фінляндії посіла чільне місце у світових рейтингах. Тож запитань до Арі Покка було багато. Вчителів перш за все цікавив феномен різкого зростання якості фінської освіти.

Відповіді Президента світової конфедерації керівників освіти були змістовними. Він розкрив особливості фінської системи освіти, тож педагоги Щасливого змогли порівняти різні підходи до організації навчання дітей у школі, відібрати раціональні зерна, що будуть доречними і в національному навчанні та вихованні.

Отже, Арі Покка ознайомив із структурою фінської шкільної освіти. Так, у Фінляндії навчання починається в загальноосвітній школі, до якої дитина йде, коли їй виповнюється сім років. Перші шість років дітей навчає один учитель, який викладає всі предмети або більшість із них. Протягом трьох наступних років за навчання відповідають викладачі-предметники. Завдання загальноосвітнього навчання у Фінляндії полягає у формуванні особистості дитини як відповідального члена суспільства. У загальноосвітньому навчанні особлива увага приділяється знанням і вмінням, необхідним у повсякденному житті.

Загальноосвітня школа цієї скандинавської країни – це дев’ятирічна система, що забезпечує обов’язкову освіту для всіх дітей шкільного віку. Кожен фінський громадянин зобов’язаний одержати цю освіту. Є також додатковий десятий клас для тих учнів, які хочуть поліпшити свої оцінки чи провести ще один рік перед вибором напряму навчання на вищому рівні освіти. Атестату як такого випускник фінської загальноосвітньої школи не отримує, але закінчення обов’язкової освіти дає йому право вступати до будь-якого навчального закладу другого ступеня – у профтехучилище або в гімназію.

Основні цінності навчання середньої школи базуються на фінській культурі, історії, яка є частиною скандинавської та європейської спадщини. У середній школі учнів навчають, як відновлювати, оцінювати та зберігати свою спадщину. Навчання середньої школи базується на принципах гуманності та справедливості, повазі до прав людини. В ідеалі, середня школа повинна сприяти демократії, рівності та благополуччю. Учні формують своє бачення світу, а освітня робота спирається на співробітництво, де дитина повинна знати свої права та відповідати за свої вчинки.

Створенню довірливої та невимушеної атмосфери під час зустрічі з поважним гостем сприяло те, що і вчителі, і учні спілкувалися з ним англійською мовою. З гордістю та любов’ю презентували свій заклад старшокласники Настя Марченко, Марія Гайдаєнко та Володимир Головко. Арі Покка приємно вразило те, що за круглим столом були і знавці фінської мови – випускник школи, а нині студент ІІІ курсу факультету германської філології (кафедра фіно-угорської філології) Назар Довжок та його однокурсниці – Ольга Ярешко та Євгенія Рябова.

Під час зустрічі учні довідалися, що у загальноосвітніх школах Фінляндії  навчання ведеться з таких предметів: рідна мова (фінська), друга державна мова країни (шведська), іноземні мови, математика, фізика, хімія, історія, суспільствознавство, фізкультура, музика, образотворче мистецтво, ручна праця, домоведення, релігія або етика, біологія, географія, екологія. Окрім того, у різних класах учні можуть відповідно до інтересів займатися факультативними предметами.

У загальноосвітніх школах навчальний рік складається зі 190 робочих днів і навчання ведеться тільки в денну зміну. У суботу та неділю школи не працюють. Навчання в них закінчується в кінці травня або на початку червня весняним святом, після чого розпочинаються літні канікули. Однак вони тривають не так довго як в Україні – лише до середини серпня. Протягом навчального року учнів кілька разів відпускають на канікули – восени на осінні, у кінці грудня – на початку січня на різдвяні та в кінці лютого або на початку березня на тижневі лижні, або зимові, канікули.

У керівників закладів освіти Бориспільщини пожвавлення викликало повідомлення про те, що навчальні посібники та навчання зокрема у Фінляндії безкоштовні. Окрім того, учні щодня отримують у школі безкоштовний гарячий обід та для них, за необхідності, організовано безкоштовний підвіз до місця навчання. Згідно із законом, навчання необхідно організовувати поблизу проживання дитини.

Загалом у присутніх склалося таке враження про фінських школярів: спокійні, розважливі і щасливі – вони читають багато книжок в оригіналі (І місце в світі), дивляться різноманітні фільми в оригіналі, освоюють нові комп’ютерні програми, складають музику, театральні п’єси, пишуть вірші та романи, багато співають і активно займаються спортом.

Вони радіють життю, дорослішаючи поступово, і в той же час ще встигають і вчитися. Тобто, фінська система освіти дійсно є гармонійною і повернута обличчям до дитини.

Високий гість оглянув школу, безпосередньо поспілкувався із багатьма учнями різного віку. Щасливська школа – перша українська школа, яку він відвідав. Тож перші, а отже найбільш об’єктивні враження про українську освіту та про українських дітей він отримав саме тут: Щасливський НВК рухається у правильному напрямку, який веде учнів до глибоких знань та готує до життя.

Візит у школу Президента світової конфедерації керівників освіти  виявився цікавим та плідним для всіх присутніх. На згадку про Україну директор Щасливського НВК Ю.Ю. Йовбак та сільський голова М.Ф. Шмаюн подарували Арі Покка світлу життєрадісну картину – соняхи, зображені на ній, зігріватимуть гостя і в далекій північній Фінляндії.

За матеріалами: http://www.nvk-schaslyve.com.ua/

Переглядів: 784 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua