Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


П`ятниця, 03.05.2024, 13:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2013 » Жовтень » 31 » Березань
12:01
Березань

24 жовтня 2013 року вчителі Бориспільщини мали можливість побувати в міському народному краєзнавчому музеї – справжній скарбниці духовності міста Березані, де зібрано понад шість тисяч експонатів, що розповідають про минуле і сучасне Березані. Незмінним директором музею з дня його заснування є почесний громадянин міста Березань, заслужений працівник культури України Галина Лаврентіївна Рих.

         Проведена нею екскурсія захопила присутніх педагогів, адже в 1843 році Березань відвідав Великий Кобзар – Тарас Григорович Шевченко. Тут він написав свій вірш «Розрита могила». Галина Лаврентіївна здивувала присутніх знанням напам’ять творів Т.Г.Шевченка, вона продовжила свою екскурсію біля розритої могили, за 10 км від Березані.

Місцевий поет Петро Закомірний так написав про музей:

«Створений сотнями людей,

не в Тулі і не в Рязані,

Стоїть на пагорбі музей,

Як джерело культури в Березані.

Красивий наш тепер музей,

Багато в ньому експонатів,

Здійснилась мрія всіх людей:

Шевченкові – нова кімната.

Експонати стоять всі у ряд,

Передбачено все до дрібниці.

І наводять усьому тут лад,

Березанські жінки-трудівниці.

Будем вдячні за працю ми всім,

Хто плекає музей, як лілею,

Та найбільше подякуєм тим,

Хто виношував в серці ідею.»

         Продовженням нашої екскурсійної поїздки стала Полтавщина – с.Велика Круча Пирятинського району. Це красиве село має дуже багатогранну історію. І в першу чергу серед відомих, видатних людей, які проживали в селі в певні часи нас цікавив видатний математик, академік Микола Миколайович Боголюбов. Ми, українці, маємо пишатися тим, що ім’я відомого математика і фізика М.М. Боголюбого тісно пов’язано з Україною. І хоч народився майбутній вчений у Нижньому Новгороді, але через рік сім’я переїхала на Україну. До 1918 року вся родина жила в Києві, а під час громадянської війни доля закинула їх на Полтавщину. І протягом кількох років (1919-1921 рр.) родина Боголюбових жила і працювала у Великій Кручі. Саме у Великій Кручі майбутній вчений закінчив семирічку і отримав свідоцтво про закінчення середньої школи, яке, до речі, стало єдиним документом про освіту великого математика. Про ці сторінки біографії дуже цікаво розповідала нам у кімнаті-музеї М.М.Боголюбова вчитель математики Великокручанської ЗОШ І-ІІІ ст. Леонова Людмила Миколаївна.

         Значно пізніше академік говорив: «Вченим я став у селі Велика Круча, що на Полтавщині.»

         Захоплюючу екскурсію по с. Велика Круча провела бібліотекар школи Вернигора Наталія Миколаївна. Вона розповіла про відомі імена: Надію Дурову, М.І. Кутузова, Т.Г.Шевченка, О.С.Пушкіна, М.В.Гоголя та родини Стороженків – це вони в свій час захоплювались мальовничим місцем Великої Кручі і чудової річки Удай, яка несе свої води в Дніпро.

         Село Велика Круча запала в душу багатьох, хто тривалий час проживав в цьому селі і тим хто там побував. Так і не здійснилася заповітна мрія М.М.Боголюбова: звільнитися від повсякденних турбот, коли кожен день розписаний буквально на хвилини, махнути на все рукою і поїхати в село, в якому провів кілька щасливих років. Зустріти старого вчителя і сказати йому:  «Велике спасибі!», адже це він запалив у малого хлопця факел , який привів його з невеликого українського села Велика Круча в місто Дубна, де розкриваються таємниці атомного ядра, таємниці Всесвіту.

         Вчителі Бориспільщини щиро вдячні вчителям Великокручанської школи, а особливо, директору школи Дворнику Віктору Івановичу, за щиру зустріч, яка дає можливість нам надіятись на подальшу співпрацю.










Переглядів: 641 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua