Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Вівторок, 30.04.2024, 09:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2019 » Жовтень » 24 » Дітям потрібно набагато більше, ніж їжа і теплі речі, потрібні душа, тепло і розуміння
17:16
Дітям потрібно набагато більше, ніж їжа і теплі речі, потрібні душа, тепло і розуміння

Колонка директора школи

Йовбак Ю.Ю.

«Дітям потрібно набагато більше, ніж їжа і теплі речі, потрібні душа, тепло і розуміння ».

Дві резонансні події у нашому регіоні, коли дванадцятилітній підліток, покінчив життя самогубством накинувши зашморг на шию, та випадок, коли мама за мить до трагедії перешкодила дитині звести рахунки з власним життям, змусили мене підняти гостру проблему суїцидальної поведінки молодих людей.

Підлітки, живучи в суспільстві, по-своєму зазнають впливу соціального середовища. Постійні труднощі дитини у школі, у взаєминах із сім’єю, з однолітками послаблюють її адаптивні можливості, викликаючи агресивність, дисонанс, депресію, неадекватні прояви поведінки.

Байдуже ставлення батьків до проблем дитини, відчуженість і постійні сварки через негарну поведінку у школі та в позаурочний час часто-густо штовхають підлітків на здійснення непоправимої помилки. Якщо вчасно відчути важкий душевний стан дитини та звернутися до фахівців за допомогою, можна уникнути страшної трагедії.

Кожні 40 секунд на нашій планеті хтось позбавляє себе життя, змушуючи страждати близьких та рідних.

Які ж причини змушують підлітків зводити рахунки з життям? Причини різні: психічні розлади, проблеми у спілкуванні з однолітками та батьками; проблеми, пов’язані з вживанням алкоголю та наркотичних засобів; сімейні проблеми; матеріальні труднощі; сексуальне насилля; невдачі в інтимних стосунках; ізольованість та самотність; невміння контролювати свої емоції…

В абсолютній більшості суїцидальна спроба – це не бажання вкоротити собі віку, а крик дитини про допомогу, якої вона, на жаль, не отримує від дорослих вчасно.

Чому маленька людина вирішує піти із життя? Чому життя здається їй таким безглуздим і даремним? В багатьох випадках дитина не усвідомлює наслідків своїх дій, сподіваючись на те, що вона тільки налякає батьків, друзів, висловить таким чином свій протест. Це ніби своєрідна гра, у якій пізніше все можна буде повернути назад.

Дитину, кажуть психологи, можна уберегти від загибелі, від хибного кроку. Головне – не пропустити той момент, коли у маленької людини з’являються «дорослі» проблеми, які вона намагається вирішити таким жахливим способом.

Тривожна поведінка, ззовні схожа на піднесення, з проявом метушні і поспіху; порушення сну; невмотивована агресія; депресія; апатія; виражене почуття нікчемності та сорому за себе, вживання алкоголю та наркотиків – це симптоми, які повинні насторожити дорослих.

Юність безкомпромісна, вона не розуміє та не приймає «дорослих» ігор, «дорослих» проблем.

Кожна дитина повинна мати почуття, яке забезпечуватиме їй комфорт і безпеку в цьому світі. Ним є любов.

Дитина повинна знати: якою б вона не була, поганою чи доброю, вона завжди буде улюбленою, а також у неї є безпечне місце – це її сім’я, дім та школа, де її люблять і підтримають завжди – щоб у її житті не сталося.

Переглядів: 288 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua