Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Субота, 20.04.2024, 01:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2019 » Березень » 28 » І знову навчаються вчителі хімії
14:27
І знову навчаються вчителі хімії

І знову  навчаються  вчителі  хімії

Нещодавно, 15 березня 2019 року Глибоцька школа, разом із  своїм керівником, Безруковим Леонідом Дмитровичем  з радістю  зустрічали  вчителів хімії  району,  які  завітали  на  семінар  «Реалізація основних  наскрізних змістових  ліній  на  уроках  хімії за  програмою 10 класу».

Учасників  семінару  зустріла  школа з оновленим  інтерєром  та  кабінетом  хімії  готовим  до  районного  конкурсу-огляду хімічних  кабінетів.  

         Урок – аукціон з  хімії  у 10 класі «Білки. Хімічні та фізичні властивості білків»,  який  провела  вчитель хімії Олешко  Юлія Анатоліївна  наочно продемонстрував  учасникам  семінару можливості  хімічної  науки  в  реалізації   ідей наскрізної  лінії  «Підприємливість і фінансова грамотність».   Затамувавши  подих  вчителі  вболівали  за  учнів, хвилювалися, чи вистачить  їм  коштів щоб повернути  кредит,  щоб  заробити  на  високу  оцінку?  Та  хвилювались  дарма.  Виявилось, що  учні  мають  хорошу  підготовку  і  вміють  заробляти.  Урок-аукціон  продемонстрував  присутнім  компетентнісний підхід  до  навчання і був  проведений на  високому  методичному рівні.

Компетентнісний підхід у навчанні, на відміну від предметного, передбачає інтеграцію ресурсів змісту курсу хімії та інших предметів на основі провідних соціально й особистісно значущих ідей, що втілюються в сучасній освіті: уміння вчитися, екологічна грамотність і здоровий спосіб життя, соціальна та громадянська відповідальність, ініціативність і підприємливість.

Для реалізації цих ідей виокремлено такі наскрізні змістові лінії: «Екологічна безпека і сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров'я і безпека»,

Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання й виховання учнів, є спільними для всіх предметів і корелюються з ключовими компетентностями.

Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює учнів на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень. У навчанні хімії такі ситуації створюються під час планування самоосвітньої навчальної діяльності, групової навчальної, експериментальної роботи, виконання навчальних проектів і презентування їх, розв’язування розрахункових і контекстних задач, вироблення власної моделі поведінки у довкіллі.

Розкриття змістової лінії потребує позитивних зразків із історії хімії, діяльності вчених і підприємців у галузі хімії, екології, фармакології, що засвідчують можливість розв’язування не лише теоретичних, а й практичних проблем хімії і хімічного виробництва.

У результаті реалізації цієї змістової лінії учень усвідомлює важливість вивчення хімії; оцінює успіхи, досягнуті сучасним суспільством у хімічній науці, розробленні способів добування, переробки і застосування речовин як такі, що залежать від знань, умінь, ініціативи і підприємливості окремих особистостей і груп однодумців; переносить це ставлення на різні види своєї навчальної діяльності, поводження у довкіллі; свідомо обирає напрям навчання у старшій школі, виходячи з власних можливостей.

Реалізація наскрізних змістових ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів. Провідні ідеї, на яких ґрунтуються наскрізні змістові лінії, втілюються в навчанні хімії як у теоретичному змісті курсу, так і в експериментальній діяльності учнів, під час розв’язування задач і завдань з реальними даними; виконання міжпредметних навчальних проектів, роботи з різними джерелами інформації; в позаурочний час вони реалізуються під час тематичних тижнів, участі в регіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах (у тому числі дистанційних).

         У другій  частині  семінару    учасники побували  на екскурсії на ТОВ «НАТУРПРОДУКТИ» - сучасне м’ясопереробне підприємство європейського рівня. Познайомилися  з технологічними  процесами, видами  продукції, яка  виготовляється  на  підприємстві,  навіть  змогли  її  продигустувати.   Керівники  підприємства  охоче  поділилися своїми  планами  на  майбутнє.

Переглядів: 724 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua