Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Субота, 04.05.2024, 01:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2014 » Листопад » 10 » Інтерв’ю із Світланою Вікторівною Сакаєвою
14:47
Інтерв’ю із Світланою Вікторівною Сакаєвою

Інтерв’ю із Світланою Вікторівною Сакаєвою

  Українським центром оцінювання якості освіти 14 жовтня у Щасливському НВК було проведено апробацію тестових завдань ЗНО з хімії. На цьому заході була присутня  директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Вікторівна Сакаєва.

    Після закінчення апробації вчителі Щасливського НВК та працівники відділу освіти мали можливість поспілкуватися зі Світланою Вікторівною, дізнатися про особливості проведення ЗНО у 2015 році.

Йовбак Ю.Ю.: Які зміни у процедурі ЗНО чекають на випускників 2015 року?

Сакаєва С.В.: Так, зміни, звичайно, будуть. І вони досить суттєві. Перш за все, – сертифікат, який випускники отримували в результаті складання ЗНО до цього часу, був дійсний протягом 3-х років. Тобто, склавши один тест успішно, а інший невдало, випускник міг всі сили націлити на підготовку до того предмету, в якому були труднощі, й зібравши сертифікати із кращими результатами за 2 чи 3 роки, подавати їх до приймальної комісії вузу. Віднині термін дії сертифікату – лише 1 рік.

Ще одна суттєва зміна: із переліку предметів, із яких можна складати ЗНО, вилучено світову літературу та всесвітню історію. Таке рішення пояснюється, перш за все, економічними труднощами, великими матеріальними затратами на проведення тестів. Цілком можливо, що ці предмети знову будуть повернуті, але вже не в 2015 році. Тож випускникам, які заздалегідь готувалися до складання тестів зі світової літератури та всесвітньої історії, потрібно переорієнтуватися.

Йовбак Ю.Ю.: Чи не з’явилися натомість нові предмети в переліку тестів?

Сакаєва С.В.: Нові предмети не з’явилися, а от структура традиційних тестів дуже змінилася. Мова йде про українську мову та літературу і про математику. Тепер тестові завдання із цих предметів будуть дворівневими. Тобто від майбутніх студентів Київського технічного університету та, скажімо, аграрного вузу, при вступі вимагатимуть різні сертифікати – або про складання тесту підвищеного рівня, або ж – тесту звичайного. Такі ж зміни стосуються і української мови та літератури – предмету, який є обов’язковим для всіх абітурієнтів. Але для майбутніх фахівців галузі словесності, журналістів тощо це буде підвищений тест, а для всіх інших – традиційний. Окрім завдань, до яких уже звикли і діти, і вчителі, у підвищеному тесті з’являться завдання нового типу. Так, передбачається введення завдань відкритого типу із короткою відповіддю тощо. Така диференціація є цілком справедливою і відповідає вимогам часу.

Йовбак Ю.Ю.: Чи відомий список вузів, які вимагатимуть від вступників сертифікат про складання дворівневого тесту?

Сакаєва С.В.: На сьогодні такої інформації ще немає, але вона з’явиться найближчими днями. Чекаємо і на опублікування інших нормативних документів.

Йовбак Ю.Ю.: А чи передбачаються дворівневі тести з інших предметів?

Сакаєва С.В.: Створення таких тестів у майбутньому можливе лише з англійської мови. Необхідності у створенні дворівневих завдань із інших предметів немає, оскільки вони є профільними, а отже необхідні для вступу лише у певні вузи. У цьому ж навчальному році говорити навіть про дворівневі тести із англійської мови ще зарано.

Йовбак Ю.Ю.: Чи є вже графік проведення ЗНО-2015?

Сакаєва С.В.: Поки що, ні. Можу лише сказати, що тестування з української мови та літератури відбуватиметься наприкінці квітня або ж на початку травня, оскільки результати шкільного ДПА визначатимуться за сертифікатом ЗНО. Цього року – тільки з української мови, хоча тест містить завдання з мови та з літератури, як і в попередні роки. Такі терміни проведення зумовлені необхідністю перевірити результати до видачі атестатів. Проходитиме таке ЗНО-ДПА  не в школі, а на пунктах тестування.

А от щодо проведення пробного ЗНО, то відомо, що воно проходитиме в дві останні суботи березня.

Йовбак Ю.Ю.: Часто можна почути, що тестування – ненайоб’єктивніший спосіб перевірки знань, що простим вгадуванням можна набрати певну суму балів.

Сакаєва С.В.: Якби все було так просто, сертифікатів із результатом понад 124 бали було б набагато більше. Однак, щоб уникнути можливого вгадування, у 2015 році буде змінено шкалу результатів. Вона становитиме 100 – 200 балів. Але, наголошує, 100 балів – це вже не той результат, який був у попередні роки. Він приблизно відповідатиме 130 балам за попередньою шкалою. Всі результати нижче 100 балів не розглядатимуться і сертифікати видаватися не будуть.

Тож всім сьогоднішнім одинадцятикласникам потрібно серйозно підійти до підготовки до ЗНО. Навіть я часто люблю заходити на сайти із тестами, щоб перевірити свій рівень знань, інтелекту, творчості. Так, нещодавно пройшла тест на визначення ІQ. Результатами задоволена. Тому раджу сьогоднішнім учням: працюйте над собою, вдосконалюйте знання, відпрацьовуйте навички роботи з тестовими завданнями, вчіться розраховувати свій час! І результати тестування порадують і вас, і ваших батьків та вчителів. Успіхів вам!

Переглядів: 756 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 13
Гостей: 13
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua