Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Понеділок, 29.04.2024, 22:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2019 » Січень » 11 » Ю.Йовбак: ми повинні працювати так, щоб здібності і таланти кожного учня природно розвивались
12:05
Ю.Йовбак: ми повинні працювати так, щоб здібності і таланти кожного учня природно розвивались

Ю.Йовбак: ми повинні працювати так, щоб здібності і таланти кожного учня природно розвивались

9 січня в ОНЗ Щасливський НВК було проведено круглий стіл на тему «Проблеми розвитку початкової освіти в контексті НУШ», у якому взяли участь вчителі Вороньківського ОНЗ, дитсадка «Ромашка» та Пролісківської філії. Було обговорено низку важливих питань, серед яких – творчий розвиток вчителя та його потенціалу.
Творчість - це процес отримання оригінальних цінних ідей, реалізація яких, принесе користь школі, дитині, батькам, взагалі, суспільству. Кожен із нас надзвичайно творчий - і вчитель, і учень, але більшість замовчує власну творчість, якою володіє з дитинства. Щоб досягнути тих результатів, які закладені в НУШ, нам треба творчо працювати, враховуючи ті вимоги, які закладені в концепції.
Ми досягнемо успіху в навчанні, дисципліні, співпраці з батьками, якщо будемо працювати командою: директор, заступники, психолог, вчителі, батьки, сільська рада, бо проблема НУШ - це проблема всієї громади. 
Головне питання в процесі побудови НУШ - яким бути вчителеві?
Вчителя мають бути не лише лідерами і мотивувати дітей, зацікавити їх, а й бути віртуозами, щоб дитина не відчувала жодного тиску на себе. 
«Навчати - означає вимагати, і ніяк інакше» і навчальний процес дасть результат лише тоді, коли співпадатимуть мотивація дитини вчитися та мотивація вчителя викладати. Тоді появиться довіра, відбудеться повага до гідності з обох сторін.
Вимогливий, але справедливий учитель має найбільшу повагу та довіру серед учнів та й батьків. Справедливий вчитель спонукає до навчання, мотивує.
Вчителям, які поважають себе, не треба давати вказівок: методичних рекомендацій та інструкцій. Вони самі знають, що робити - навчаються самостійно, проходять сертифікації, відвідують майстер-класи, виїжджають на Всеукраїнські семінари, діляться набутим досвідом.
НУШ у нашій школі розвивається, але динаміка буде вищою, матиме позитивні результати тоді, коли зміниться учитель, директор. Коли в школі ти можеш бути:
- незалежним і самодостатнім;
- можеш висловити критичне зауваження у бік начальника;
- не боїшся зробити помилки, оступитись при виборі форм і методів роботи;
- коли ти фінансово та морально підтриманий у колективі;
- коли ти впевнений у завтрашньому дні.
Тільки за таких умов ми створимо школу, в якій буде приємно і вчитися, і працювати, де будуть навчатися головним компетентностям. 
Змінюємо школу на краще, бо цього від нас вимагають батьки, громада і час.
Щасливська школа вже другий рік крокує разом з НУШ, працює у Всеукраїнському експерименті. Ми значно змінились у ставленні до дітей з інвалідністю, ввели інклюзивне навчання, на базі ОНЗ створили центр інклюзії. 
Змінилися методи навчання, підхід до дітей, і самі діти. Вони більш розкуті, висловлюють без вагань свою думку, заперечують, не погоджуються, досліджують, діляться результатами своїх спостережень. Але разом з тим є інші проблеми:
- надмірна активність, яка на межі з порушенням дисципліни;
- діти не вміють слухати, не чують вчителя;
- не стійка концентрація дітей;
- порушують особистісний простір однокласників;
- не вміють вчасно переключитися з гри на працю.
Ми успішно впоралися з Всеукраїнським пілотним проектом по впровадженню нових стандартів у початковій школі, а зараз реалізуємо Всеукраїнський проект «Просування громадянської освіти».
Груднева сесія Щасливської сільської ради розпочалась у школі.
20 грудня минулого року підсумкова сесія сільської ради розпочала свою роботу в школі. Сільський голова, депутати Щасливської сільської ради мали можливість на власні очі побачити розвиток освітньої галузі у селі за поточний рік. Оглянувши освітнє середовище, у якому навчаються їхні діти, онуки, оцінили зміни, які відбулися за достатньо короткий період. Адміністрацією школи було дано звіт про стан справ у реалізації НУШ.
Школа, в цілому, одержала задовільну оцінку, а вчителі змогли порушити перед місцевою владою болючі питання, які хвилюють школу. Школа має підтримку.
Ми дійсно змінили школу на краще, чому сприяла участь у декількох загальнодержавних проектах, експериментах, конкурсах. Завдяки участі в проекті та результативності ми одержали обладнання на значну суму.
Кабінети стають затишними, з естетичною родзинкою, поновлюються сучасною матеріально-технічною базою. Завдяки нашим колегам, батькам оформлені коридори, рекреації, оформлена динамічна підлога, але це тільки початок. Нам є багато над чим працювати, щоб ми дійсно відповідали рівню сучасного освітнього закладу.
Другий важливий момент для нашої школи - це надмірне переповнення класів у Щасливому і низька наповнюваність класів у філії в Пролісках. Середня наповнюваність класів у Щасливому становить 30 дітей, у Пролісках -15.
Зрозуміло, якби нам вдалося переконати батьків навчати дітей за місцем проживання, то Щасливським вчителям було б набагато легше. І ця проблема є дуже серйозною, бо виникає питання - де посадити першачків у вересні, якщо їх буде 120 чи 150?
Спільно з сільською радою, районною радою, РДА ми працюємо над тим, щоб у Щасливому найближчим часом появилося окреме приміщення для початкової школи. Вже є перед будівельний проект, є рішення сільської ради про виділення 20 млн. грн., є підтримка голови РДА, голови районної ради та Департаменту освіти і науки Київської ОДА. Якщо все складеться, то дійсно ми матимемо окрему початкову школу. 
Підготовку до наступного навчального року вже розпочато.
Наступного навчального року плануємо ввести курс «Програмування та робототехніка». У квітні мають з’явитися два класи-комплекти для курсу «Програмування та робототехніка».
Розпочато роботу по створенню кабінетів майбутніх 1-х класів, це - меблі, мультимедія, ремонт, сучасне оформлення.
Наше завдання вже сьогодні готувати дітей до викликів майбутнього, хоча і не зрозуміло яким воно виглядатиме. 
І важливими компетентностями на цьому «шляху» є:
- допитливість,
- творчість,
- критичне мислення,
- уміння спілкуватись,
- співпраця,
- співчуття,
- громадянська свідомість.
Саме цьому ми повинні вчити і розвивати дітей на уроках, створюючи такі сприятливі умови, коли здібності і таланти кожного учня природно розвиваються.

Переглядів: 388 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua