Управління гуманітарного розвитку
Методичний кабінет   


Неділя, 28.04.2024, 14:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Пошук

Віртуальнийкабінет
Віртуальний кабінет виховної роботи

Новини Освіта.UA

Нова школа

Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Головна » 2013 » Травень » 30 » Прощання з дитинством
16:37
Прощання з дитинством
  Гнідинська ЗОШ ім.П.Яцика  Останній дзвоник… Для учнів різних класів його мелодія звучить по-різному. Тим, у кого попереду довгоочікувані літні канікули, вона видається грайливою і безтурботною. А в одинадцятикласників викликає змішані почуття. Бо ж закінчується цілий період їхнього життя і останній дзвоник – це та мить, коли назавжди прощаються з безтурботним дитинством, розлучаються з друзями-однокласниками і шкільними вчителями, коли докорінно змінюється весь звичний спосіб існування. Хто ж стримає тут свої хвилювання? 
     У визначений час урочисті позивні злітають у трішки захмарене небо і директор школи, Ніна Григорівна Кудько, звертаючись до велелюдної, розцвіченої вишиванками лінійки, що вишикувалась перед шкільним ґанком, оголошує про початок свята Останнього дзвоника. Піднесено звучить Державний Гімн України. Завмерли в строю учні, вчителі, батьки, родичі, друзі, знайомі. У багатьох права рука притиснута до серця. Серед поважних гостей − начальник управління культури Бориспільської РДА Наталія Валентинівна Трухіна, методист методичного кабінету районного відділу освіти, почесний громадянин Бориспільського району Леонід Григорович Гриценкосільський голова Олександр Йосипович Лазаренко іголова шкільної ради Петро Володимирович Кудько. 
     Дзвінко лунають підсилені гучномовцями дитячі голоси, сповіщаючи, що «будем нині ми юність крилату в самостійне життя проводжать». І відразу ж, викликані по одному директором школи, під мелодію«Шкільного вальсу» перед учасниками святкового дійства з’являються вони – випускники 2013 рокуТетяна Галатенко, Тетяна Захарченко, Анастасія Здор, Владислав Кудько, Маргарита Лазаренко, Віталій Пирогов, Юлія Ромась, Олександра Семенко, Павло Семенко, Марина Собітова, Валентина Стельмах, Дар'я Терент'єва. Які ж бо вони юні і гарні у своїх, свідомо вдягнених на свято українських вишиванках! Поряд з ними − перша вчителька Ольга Гнатівна Маринченко та нинішній класний керівник Любов Василівна Прядко. Звуки музики тонуть в дружних аплодисментах. 
     Гнідинська школа – заклад, де свято бережуть історію свого народу, пам’ятаючи і переможні, і трагічні її сторінки. Тому за давньою доброю традицією жодне загальношкільне свято не відбувається без покладання квітів до пам’ятника Герою Радянського Союзу Івану Хотовичу Кравченку, випускнику Гнідинської семирічки 1937 року, який загинув у Берліні за сім днів до закінчення війни. Право здійснити цю почесну місію сьогодні отримали одинадцятикласники Марина Собітова і Владислав Кудько. Над присутніми, що схилили голови у хвилині мовчання, попливли у вічність невмирущі «Журавлі» Расула Гамзатова, щоб десь там, за видноколом, сповістити всім полеглим на полях війни гнідинцям, що юні нащадки про них пам’ятають. 
 
      Закінчення навчального року – це своєрідні учительські жнива. Урожайними вони виявились нині на здобутки гнідинських школярів. Видно знає педагогічний колектив, як правильно сіяти в дитячі душі і серця оте «розумне, добре, вічне». Та й партнерів має хороших в особі батьків, сільської громадськості і місцевої влади. Тож, підбиваючи річні підсумки, Ніна Григорівна Кудько та Олександр Йосипович Лазаренко вручили учням, учителям, батькам та небайдужим до школи жителям села 110 (!) похвальних листів, грамот, дипломів і подяк. Чимало з них були «підкріплені» ще й грошовими преміями, кошти на які «знайшлись» за сприяння сільської ради. При цьому дехто з найактивніших удостоївся відразу кількох нагород. Доречно буде усіх нагороджених назвати поіменно, адже вони того варті. 
     Розпочнемо з відмінників навчання. Їх – дев’ятнадцять. Похвальні листи з рук директора школи отримали: Анастасія Біла, Аліна Довгай, Єлизавета Меркулова та Олександра Рой з 2-А класу, Катерина Бондаренко, Марія Буркацька, Дарія Галатенко, Крістіна Даценко, Девід Іщук, Дарина Ковбаса і Юрій Трикозенко (2-Б клас), третьокласники Олександр Кацал, Єлизавета Полюхович, Адам Ткаленко і Роман Тригуба, учні четвертого класуАнна Бучакова, Євгеній Білоусов та Олександр Шостак і п’ятикласниця Надія Погорелюк. 
     Потім нагородили учнів, які стали переможцями та призерами районних і обласних предметних олімпіад. А саме:Євгенія Волкова, учня 9 класу, за ІІІ місце на обласному етапі Всеукраїнської учнівської предметної олімпіади з технічної праці; Юлію Ромась, ученицю 11 класу, за ІІ місце на обласній олімпіаді з обслуговуючої праці та треті місця на районному етапі Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад з інформатики і образотворчого мистецтва; Тетяну Галатенко, ученицю 11 класу, за ІІ місце на районній олімпіаді з хімії; Анну Гуль, ученицю 8 класу, за ІІІ місце на районній олімпіаді з обслуговуючої праці; Валерію Шапко, ученицю 10 класу, за треті місця на ІІ (районному) етапі Всеукраїнських учнівських предметних олімпіадах з біології та географії і І місце на районному етапі конкурсу-захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук; Станіслава Волощука, учня 6 класу, за ІІІ місце на районній олімпіаді з математики; Анну Костенко, ученицю 9 класу, за ІІІ місце на районній олімпіаді з математики; Аліну Безсонову, ученицю 7 класу, за ІІІ місце на районному етапі Всеукраїнської учнівської предметної олімпіади з образотворчого мистецтва; Анну Бучакову, ученицю 4 класу,за ІІ місце з математики на районній олімпіаді серед учнів початкових класів; Олександра Шостака, учня 4 класу, за ІІ місце на районній предметній олімпіаді з української мови. 
    Окрім предметних олімпіад гнідинські школярі брали участь у різних творчих конкурсах районного рівня, де теж були вельми успішними. Отож, дипломами лауреатів відзначили: Дмитра Прядка, учня 9 класу, за І місце на районному конкурсі фотографій «Неосяжна моя Україно!» у номінації «Наші мандри»; Ольгу Ключку, ученицю 9 класу, за ІІ місце на цьому ж конкурсі у номінації «Дива України очима дітей»; Юлію Ромась, ученицю 11 класу, за ІІІ місце на районному конкурсі «В об’єктиві натураліста» у номінації «Краще слайд-шоу», сестричок Анну і Катерину Курнишових, учениць 6 та 5 класів відповідно, за зайняте І місце на районному огляді учнівської самодіяльності в оригінальному жанрі «Шапіто». 
      А п’ятірці сміливців із одинадцятого класу навіть лев не страшний, а точніше «Левеня», бо вони не побоялись стати учасниками Всеукраїнського учнівського фізичного конкурсу з такою екзотичною назвою, який проводиться Львівським фізико-математичним ліцеєм при Львівському національному університеті імені Івана Франка. При цьому Тетяна Галатенко, Тетяна Захарченко, Маргарита Лазаренко, Віталій Пирогов і Марина Собітова досягли відмінних результатів! Нагороди їм вручив Леонід Григорович Гриценко. Він сказав багато теплих слів не лише про переможців, а й про всю шкільну родину, яка, на його думку, є унікальним явищем на теренах нашої Вітчизни. Забігаючи наперед скажемо, що не скупилися у своїх виступах на похвалу учням, учителям, батькам і Наталія Валентинівна Трухіна та Олександр Йосипович Лазаренко. Побажали вони дітворі веселих канікул, а випускникам – щасливої дороги у самостійне життя. 
 
    Навчальні і творчі здобутки учнів формуються двома рівноцінними складовими: стараннями самого школяра і копіткою натхненною працею його наставника. «Майбутнє нації − в руках її учителів», − влучно зазначив сучасний письменник Олесь Воля. Тому педагогічних працівників, які готували переможців і призерів Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад та мистецьких конкурсів, теж відзначили. Тож вітаємо вчителя трудового навчання Геннадія Миколайовича Бондаренка, вчительку обслуговуючої праці і образотворчого мистецтва Надію Семенівну Олексійчук, учительку математики Людмилу Михайлівну Підгорну, вчительку математики та інформатики Марію Михайлівну Хамандяк, учительку географії Вікторію Володимирівну Мазуренко, вчительку початкових класів Лідію Григорівну Залозну, вчительку хімії Тетяну Василівну Білу, вчительку біології Тамару Ярославівну Майкович, учительку музики Лесю Андріївну Васик, керівника гуртка образотворчого мистецтва Оксану Петрівну Омельченко, керівника етнографічного гуртка «Оберіг» Любов Василівну Ярошенко, керівника вокального гуртка Юлію Анатоліївну Павлівську, а разом з нею і її вихованців − призерів дитячо-юнацького конкурсу виконавців сучасної пісні «Калиновий дзвін» Тараса Тригубу (7 клас), Ігоря Гелевешка (6 клас) та Іллю Симоненка (7 клас), керівника танцювального гуртка «Веселка» Наталію Василівну Потапову, маленькі вихованці якої Софія Москаленко, Богдан Розумний, Єлизавета Меркулова, Ірина Бондар, Анастасія Чепурко, Емма Гусінова та Альона Сапожкова посіли ІІ місце на чемпіонаті України в рамках Міжнародного фестивалю східного танцю, керівника шкільного театру «Велес» Ганну Володимирівну Буркацьку і юних акторів Антона Машенцева, Олександра Галатенка, Тараса Тригубу, Максима Іващенка, Яну Тіпу, Каріну Чайку, Юлію Буркацьку, Ірину Бондар, Аліну Безсонову, Івана Лазоренка, Девіда Іщука, Віталія Скакуна, Анастасію Чепурко, Олександра Андрусенка, Айрух Рустамову та Дмитра Бабія. 
     Щоб успішно долати навчальні і творчі вершини, потрібно мати міцне здоров’я. Тому кожного дня школярі колективно роблять ранкову зарядку, а допомагають їм у цьому учні-аніматори − Іван Собітов з десятого класу та семикласник Максим Іващенко. Хлопців теж удостоїли шкільних нагород. 
 
     «Підтримка громади – опора школи. Про це не забудем ніколи», − раз по раз повторює Ніна Григорівна Кудько. Отож, за турботу про поліпшення матеріально-господарської бази школи на святі відзначили Миколу Івановича Залозного, за активну участь у житті школи, сприяння упродовж зими утриманню шкільної території в належному стані − Ігоря Григоровича Роя, за активну і щиру допомогу у творчому житті шкільної родини − високопрофесійний колектив сільського магазину «Міні-маркет».
І нарешті директор школи під гучні аплодисменти оголошує та нагороджує цьогорічних переможців рейтингового змагання між класами. У початковій школі ними стали учні 3 класу, де класоводом Ольга Гнатівна Маринченко. До всього вони отримують ще й булаву, яку в ході змагання зуміли відібрати у Змія-Горинича. 
    У старшій же школі ІІІ місце посіли учні 6 класу (2927 балів) з класним керівником Вікторією Володимирівною Мазуренко, на ІІ місці дев’ятикласники (3253 бали) − вихованці Оксани Анатоліївни Хамандяк, а перемогу здобули одинадцятикласники (6612 балів), очолювані Любов’ю Василівною Прядко. 
      Квінтесенцією ж нагородного процесу стало вручення стипендій імені Петра Яцика. Напередодні до школи надійшли два листи з Канади від Освітньої фундації, що носить славне ім’я Великого Мецената. В одному з них Надя Яцик, нинішній президент фундації, повідомляла, що цьогорічними стипендіатами визнані Юлія Ромась (11 клас), Ольга Ключка (9 клас) та Олександр Шостак (4 клас), яким присуджуються винагороди в сто канадських доларів кожному. 
      А другий лист наведемо повністю:«Освітня Фундація Петра Яцика щиро вітає всіх учнів і вчителів Гнідинської загальноосвітньої школи із завершенням навчального року. Бажаємо Вам творчих успіхів у Вашій праці та навчанні, а стипендіатам імені Петра Яцика бажаєм продовжувати вчитися і працювати з таким же натхненням». І підпис: Надя Яцик. 
     Після нагородження слово взяли випускники. Коли вони розповідали та співали про свої шкільні роки, улюблених учителів, про складні уроки і веселі вечори відпочинку, трудові десанти і далекі мандри до визначних історичних, культурних та природних пам’яток України, коли щиро дякували всім, хто сприяв їхньому розумовому розвитку, фізичному і духовному змужнінню, зрадливе тремтіння в голосі виказувало внутрішнє напруження і хвилювання уже майже дорослих юнаків і дівчат. Щоправда, вони цього особливо й не приховували, відверто зізнаючись словами однієї з пісень, що їм «і плакать хочеться чомусь та тільки не з руки, бо ми уже не дітлахи, ми всі випускники». 
      Зайве нагадав про це і Останній Дзвоник, мелодію якого у супроводі теплого весняного дощику, який символічно пролився на вдачу, виконали учень 11 класу Віталій Пирогов та першокласниця Анастасія Шостак. Срібний передзвін відразу ж підхопила дюжина малесеньких дзвіночків, що їх на згадку про школу подарували випускникам першокласники. А навзаєм отримали кільканадцять великих м’ячів, щоб веселішим було літнє дозвілля, і до них віршоване побажання: 
    «Ростіть спритні і меткі,
    Дужі, сильні і прудкі.
    Хай знають всі тут до пуття:
    Ми − за здоровий спосіб життя!». 

    Тим часом короткочасний дощ стишився і випускники поспішили на шкільний балкон, щоб звідти відправити у небо, з якого знову посміхалось лагідне сонце, традиційні різнокольорові повітряні кульки. На щастя! 
    Завершилося ж святкове, хоча й з легким присмаком смутку, дійство цілком оптимістично – директор школи оголосила, що підприємець Олег Миколайович Гаврилюк, знову ж таки традиційно, пригощає усю шкільну родину смачним морозивом! 
Вікторія Архипчук
Переглядів: 1192 | Додав: Vik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Захищай свої права

Сайт існує

сайт СР

громади

Педпреса

Сайти

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

©Усі права захищено.Прохання при копіюванні матеріалів робити посилання на www.metodbr.at.ua